God is een schervenkunstenaar

God is een schervenkunstenaar

Als we onze kinderen opvoeden met het geloof, betekent dat helaas niet dat lijden en verdriet hen bespaard blijven. In 1 Petrus 5:9 lezen we dat christenen over de hele wereld met beproevingen te maken krijgen. Als ouders zouden we onze kinderen graag hiervoor behoeden. Maar kinderen moeten ook leren hoe ze hier mee omgaan. Als ze volwassen zijn, zullen ze ook met tegenslagen geconfronteerd worden. Hoe kunnen wij hen hierin begeleiden?

Allereerst mogen we ze laten zien hoe wij zelf met onze pijn omgaan. Zoals ik de vorige keer schreef, leren kinderen door ons voorbeeld. Het is goed om ‘echt’ te zijn naar onze kinderen en hen te laten merken dat wij ook wel eens dingen moeilijk vinden. Een jonge vrouw vertelde me eens dat zij veel geleerd had door te zien hoe haar moeder met verdriet omging. Zij ging er mee naar God toe en bleef op Hem vertrouwen. Dit had haar eigen geloof versterkt.

Ken je de uitspraak: ‘gedeelde smart is halve smart’? We mogen ons lijden delen met Jezus. Hij droeg onze pijn en weet als geen ander wat het is om te lijden. Dat vind ik altijd bemoedigend, dat Hij weet wat ik doormaak. Ook onze kinderen mogen we dat leren: ‘Heb je pijn of verdriet? Vertel het maar tegen Jezus. Hij wil graag horen hoe het met je gaat. Dan kan Hij je troosten.’

Je kunt je kinderen ook vertellen dat God een schervenkunstenaar is. In Japan zijn er kunstenaars die iets prachtigs maken van scherven door ze met gouden lijm aan elkaar te plakken (google maar eens op ‘Kintsugi’). Zo maakt God ook iets moois van alle vervelende dingen die we meemaken, onze scherven. Dat lezen we in Romeinen 8:28: ‘Eén ding weten wij: voor wie Hem liefhebben laat God alles meewerken voor hun bestwil, want Hij heeft een plan met hen.’ Denk maar aan het voorbeeld van Jozef, die in de put werd gegooid maar hierdoor uiteindelijk onderkoning werd. God vormt ons en gebruikt onze moeilijkheden om ons er uiteindelijk juist mee te zegenen.

Mijn man en ik zijn bezig met een adoptietraject. Dat duurt lang, wat soms zwaar valt. Maar steeds als het me overvalt, breng ik het bij God. Hij is een liefdevolle Vader die me elke keer weer kracht geeft om door te gaan. We geloven dat Hij mooie plannen heeft voor ons gezin en dat de vreugde straks extra groot zal zijn. In Psalmen 113:9 staat: ‘Vrouwen die geen kinderen konden krijgen, geeft Hij een gezin. Hij maakt hen blije moeders met kinderen. Halleluja! Prijs de Heer!’

Gods Woord staat vol met prachtige beloften die een steun zijn in tijden van nood. Welke beloften heeft God in Zijn Woord gegeven voor jouw situatie of voor de situatie waar je kinderen doorheen gaan? Samen Zijn Woord hierover lezen zal jullie helpen door de moeiten heen te gaan en zal jullie geloof versterken!

Imke

Dit artikel verscheen eerder als column in GroeiMagazine.