Vorige week deelde ik een blog over Gods stem verstaan. Je kon daarin lezen dat God tot ons spreekt, maar dat niet iedereen dit opmerkt. Hopelijk heb je door de tips ontdekt hoe jij Gods stem kunt verstaan. Vandaag gaan we eens kijken hoe je dit vervolgens mee kunt geven aan kinderen.
‘Maar Gods stem verstaan is toch ingewikkeld, is dat dan wel iets voor kinderen?’, denk je wellicht. Ja, het is zeker voor kinderen! Sterker nog: kinderen zijn er soms beter in om Gods stem te verstaan dan wij als volwassenen. In Mattheüs 11:25 lezen we: “En Jezus bad dit gebed: ‘Vader, Heer van hemel en aarde, dank U wel dat U aan kleine kinderen hebt bekendgemaakt wat u voor wijzen en geleerden verborgen hebt gehouden.” Juist door hun pure onbevangenheid, staan kinderen vaak meer open voor de stem van God dan wij. Dus wanneer kun je iemand beter leren om Gods stem te verstaan, dan wanneer hij kind is?
Een mooi voorbeeld lezen we in 1 Samuël 3. De jonge Samuël lag in bed en God riep hem. Hij wist eerst niet dat het God was, maar Eli leerde hem dat. Op dezelfde manier mogen wij ook onze kinderen of de kinderen in onze kinderwerkgroep leren Gods stem te verstaan. Een moeder vertelde me dat ze aan de slag was gegaan. Haar zoontje legt nu regelmatig even zijn hand op zijn hart en is stil om naar God te luisteren. Een andere moeder schreef: “In de afgelopen twee weken ben ik voor mezelf met stille tijd aan de slag gegaan om meer te leren luisteren naar Gods stem in plaats van tegen Hem te praten. Soms doe ik dit nu ook met mijn zoon. Stil zijn en proberen te luisteren naar God. Ik vind het mooi om te merken dat hij er met regelmaat mee bezig is.”
Maar hoe leer je je kinderen dan om naar Gods stem te luisteren? Allereerst begint het met een stukje uitleg. Dat kun je op een creatieve manier doen. Knutsel samen met je kinderen twee grote, papieren oren. Print daarvoor deze oren uit en kleur ze in. Of laat je kind zelf oren tekenen op gekleurd papier en die uitknippen. Vraag je kinderen of ze weten hoe je naar God kunt luisteren. Wijs naar je oren. Vertel dat je meestal niet naar Gods stem luistert met je gewone oren, zoals ze nu naar jou luisteren. Pak de papieren oren en houd ze aan beide kanten van je romp. Leg uit dat je Gods stem binnenin je ‘hoort’, met je geestelijke oren. Als een zachte stem of een gevoel dat je hebt. Of soms als een plaatje dat je in je gedachten voor je ziet. Leg uit dat we allemaal Gods stem kunnen verstaan. Als we stil zijn en onze ogen dicht doen, dan wil God iets moois tegen ons zeggen.
Je kinderen mogen nu even rustig ergens gaan zitten en hun ogen dicht doen. Je bid een kort gebed waarin je God vraagt om iets tegen de kinderen te zeggen. Daarna mogen je kinderen ongeveer een minuutje luisteren wat God tegen hen zegt. Vervolgens vraag je wie er iets gehoord heeft. Doordat ze het gaan oefenen, help je je kinderen om te ontdekken dat die stem, die ze misschien al vaker hebben gehoord, Gods stem is. Net zoals Samuël moest ontdekken dat de stem die hij hoorde, niet de stem van Eli, maar van God was. Dit doe je door ze te helpen met het interpreteren van de gedachten of beelden die ze krijgen. Bijvoorbeeld als je zoontje voor zich zag dat hij bij Jezus op schoot zat, dan kun je uitleggen dat God het heel fijn vindt als we bij Hem op schoot zitten en dat God hem dat wilde laten zien. Of als je dochter een gedachte kreeg dat ze mooi is, dan kun je uitleggen dat God haar mooi vindt en dat tegen haar wilde zeggen. Als je kind een vervelende gedachte kreeg, kun je uitleggen dat God altijd alleen maar fijne dingen tegen ons zegt, anders is het niet God. Laat je kind dan eventueel opnieuw luisteren, totdat hij/zij wel iets moois heeft gehoord of gezien. Dank God met elkaar voor de dingen die Hij heeft gezegd.
Als je dit een paar keer specifiek geoefend hebt, kun je het luisteren naar Gods stem gaan inbouwen in jullie vaste gebedsmomenten. Bijvoorbeeld voor het eten of bij het naar bed gaan, nadat jullie samen gebeden hebben. God vindt het fijn om met je kinderen te praten. Als liefdevolle ouders bemoedigen we onze kinderen en zeggen we ze dat we van ze houden. Dat wil God ook graag doen! Hij wil ze bemoedigen, bevestigen en wijsheid geven.
Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden om het luisteren naar Gods stem onder de aandacht te brengen bij je kinderen of ermee te oefenen. Als je kind creatief is, zou hij/zij aan God een vraag kunnen stellen waarbij je concreet om een beeld vraagt. Bijvoorbeeld: “Wat wilt U me laten zien, Vader?” Of: “Hoe kijkt U naar mij, Jezus?” Of: “Wat wilt U doen, Heilige Geest?” Het beeld dat je kind in gedachten krijgt, mag hij vervolgens tekenen/schilderen/kleien/… Praat er tijdens het knutselen of schilderen eens over door: wat wil God je hier doorheen duidelijk maken? Ik ben benieuwd wat jouw kind gaat maken…!
Zingen je kinderen graag? Dat is ook een hele mooie manier om Gods stem te verstaan! Een pakkende uitspraak die ik een keer ergens hoorde, is deze: “Aanbidding zet het volume van de hemel harder.” Je zou dit tastbaar kunnen maken voor je kinderen, door muziek eerst zachtjes aan te zetten en je kinderen te vragen God te prijzen. Terwijl ze dat gaan doen, zet je de muziek steeds iets harder. Daarbij kun je uitleggen dat je God ook steeds beter gaat verstaan wanneer je Hem prijst. Die aanbidding hoeft niet altijd door zingen plaats te vinden, het gaat ook om je houding. Als je bij God komt met een positieve houding, met geloof en vertrouwen op Hem, dan open je jezelf daarmee om Zijn stem te verstaan. Dat doe je tijdens het zingen van aanbiddingsliedjes vrijwel automatisch. Zelf merk ik geregeld op zondag in de kerk dat God tot me spreekt tijdens de aanbidding. Dus ga lekker zingen met je kinderen over hoe groot God is en ontdek wat Hij jullie laat zien!
Vind je het, ondanks de tips in deze blog, toch nog lastig om met je kinderen te oefenen? Dan raad ik je aan dit boekje met ze te lezen: ‘Met de ogen en oren open.’ Het helpt je stap voor stap om als gezin samen Gods stem te ontdekken. Er staat ook uitleg tussendoor voor jou als ouder, hoe je kinderen te helpen.
Imke